Dr inż. Lucyna Balcerzak z Katedry Chemii Biologicznej i Bioobrazowania została laureatką XV edycji prestiżowego konkursu LIDER, organizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR). Na realizację projektu badawczego „Surowce pochodzenia naturalnego jako składniki preparatów zwalczających rozwój patogenów bytujących w jamie ustnej” nasza badaczka otrzymała dofinansowanie w wysokości ponad 1,6 mln zł.
Program Lider wspiera młodych naukowców w samodzielnym planowaniu prac badawczych oraz rozwijaniu kompetencji w zakresie zarządzania zespołem badawczym. Projekty realizowane w ramach programu powinny mieć charakter aplikacyjny i wykazywać potencjał wdrożeniowy.
Granty w wysokości do 1,8 mln zł mogą otrzymać doktoranci, nauczyciele akademiccy nieposiadający stopnia doktora oraz doktorzy, w tym habilitowani, którzy uzyskali ten stopień naukowy nie wcześniej niż w ciągu ostatnich siedmiu lat.
W XV edycji konkursu, finansowanie otrzymało łącznie 56 projektów, na łączną kwotę niemal 98 mln zł. W kwietniu, wsparcie przyznano 41 projektom (w tym trzem z Politechniki Wrocławskiej), natomiast w maju, decyzją Dyrektora NCBR, alokację środków zwiększono do ponad 107 mln zł, co pozwoliło na sfinansowanie kolejnych 15 projektów – wśród nich znalazł się projekt dr inż. Lucyny Balcerzak.
Innowacyjne podejście do zdrowia jamy ustnej
Projekt dr Balcerzak odpowiada zarówno na potrzeby współczesnego rynku kosmetyków naturalnych, jak i na realne wyzwania zdrowotne. - Mój pomysł to nie tylko odpowiedź na rynkowy trend związany z ekologicznymi kosmetykami – to również propozycja realnego rozwiązania dla problemów zdrowotnych związanych z chorobami przyzębia i powstawaniem kamienia nazębnego – wyjaśnia dr Lucyna Balcerzak.
Jak pokazują badania, obecność szkodliwych bakterii w jamie ustnej ma związek nie tylko z próchnicą, ale także z poważniejszymi schorzeniami ogólnoustrojowymi, w tym chorobami sercowo-naczyniowymi i stanami zapalnymi. - Zamierzamy opracować nową klasę produktów do codziennej higieny jamy ustnej, które nie tylko skutecznie hamują rozwój patogennych mikroorganizmów, ale także spełniają funkcje sensoryczne – zapewniając przyjemny smak, zapach oraz odpowiednią konsystencję bez użycia sztucznych dodatków – wyjaśnia laureatka z W3. - Preparaty będą zawierać wyłącznie surowce pochodzenia naturalnego: olejki eteryczne, ekstrakty roślinne, absoluty, balsamy i konkrety – dodaje.
Badania skupią się na identyfikacji składników aktywnych przeciwko takim bakteriom jak Streptococcus gordonii, Streptococcus oralis czy Porphyromonas gingivalis – tej ostatniej przypisuje się udział w powstawaniu choroby Alzheimera. Kluczowym celem będzie zahamowanie aktywności gingipain – enzymów wytwarzanych przez patogeny przyzębia – przy pomocy wybranych składników naturalnych.
- Chcemy opracować unikalne mieszaniny składników o działaniu synergistycznym, co pozwoli stworzyć skuteczne formulacje bez potrzeby dodawania konserwantów syntetycznych – tłumaczy dr Balcerzak.
Innowacyjność projektu leży na poziomie samego produktu. Obecnie na rynku nie istnieją płyny do płukania jamy ustnej o tak kompleksowym, naturalnym i funkcjonalnym charakterze. – Opracowane preparaty mają potencjał nie tylko, by zrewolucjonizować rynek kosmetyków naturalnych, ale również by stać się elementem profilaktyki zdrowotnej – dodaje naukowczyni.
W realizację projektu zaangażowany będzie zespół, w skład którego wejdą naukowcy z Wydziału Chemicznego, Wrocław Tech Fragrance oraz lekarz dentysta. Dodatkowego wsparcia udzielą naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego, którzy udostępnią specjalistyczne enzymy do badań oraz firma Liquid Technologies.