Logowanie

 

Wydział Chemiczny

dr hab. inż. Małgorzata Brzezińska-Rodak

Email: malgorzata.brzezinska-rodak@pwr.edu.pl

Jednostka: Wydział Chemiczny » Katedra Biochemii, Biologii Molekularnej i Biotechnologii

Małgorzata Brzezińska-RodakWybrzeże Wyspiańskiego 29, Wrocław
bud. A-2, pok. 16a
tel. 71 320 3302

Konsultacje

  • poniedziałek 9.00-11.00
  • czwartek 9.00-11.00

Zainteresowania naukowe

  • Zastosowanie biokatalizy do otrzymywania związków aktywnych biologicznie; fosfoniany; antyoksydanty.

Najważniejsze publikacje z ostatnich lat

2017

  • Żymańczyk-Duda E., Brzezińska-Rodak M., Klimek-Ochab M., Duda M., Zerka A., Yeast as a Versatile Tool in Biotechnology in: Yeast - industrial applications / ed. by Antonio Morata and Iris Loira. Rijeka: InTech, cop. 2017. p. 3-40.

2016

  • Żymańczyk-Duda E., Kozyra K., Brzezińska-Rodak M., Klimek-Ochab M., Baker’s yeasts driven synthesis of enantiomers of ethyl 1-hydroxy-1-(3,4-dimethoxyphenyl)methane(P-phenyl)phosphinate - possible organophosphorus CDA’s. Journal of Molecular Catalysis. B, Enzymatic. 2016, vol. 133: S299-S302.

2015

  • Żymańczyk-Duda E., Brzezińska-Rodak M., Kozyra K., Klimek-Ochab M., Fungal Platform for Direct Chiral Phosphonic Building Blocks Production. Closer Look on Conversion Pathway. Applied Biochemistry and Biotechnology. 2015, vol. 175: 1403-1411.

2012

  • Brzezińska-Rodak M., Klimek-Ochab M., Żymańczyk-Duda E., Biocatalyzed synthesis of chiral O-phosphorylated derivative of 2-hydroxy-2-phenylethanephosphonate. Practical methods for biocatalysis and biotransformations 2 / ed. by John Whittall, Peter W. Sutton. Chichester: John Wiley & Sons, cop. 2012. s. 247-250.

2011

  • Brzezińska-Rodak M., Klimek-Ochab M., Żymańczyk-Duda E., Kafarski P., Biocatalytic resolution of enantiomeric mixtures of 1-aminoethanephosphonic acid. Molecules. 2011, vol. 16: 5896-5904.

Publikacje w bazie DONA

Politechnika Wrocławska © 2024

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję