Wydział Chemiczny

Mechanizm mikrobiologicznej transformacji składników pokarmowych z odpadów rolno-spożywczych przy użyciu różnych scenariuszy wprowadzania bionawozów do systemu glebowego: kolonizacja gleby/infekcja roślin.

ncb.png

Narodowe Centrum Nauki

SONATA BIS 11 nr 2021/41/B/ST4/02789

Tytuł projektu

Mechanizm mikrobiologicznej transformacji składników pokarmowych z odpadów rolno-spożywczych przy użyciu różnych scenariuszy wprowadzania bionawozów do systemu glebowego: kolonizacja gleby/infekcja roślin.

Kierownik projektu: dr hab. inż. Agnieszka Saeid, prof.uczelni

Dofinansowanie: 2 433 480,00 PLN

Miejsce realizacji: Katedra Inżynierii i Technologii Procesów Chemicznych

Okres realizacji: od 2022-10-03 do 2026-10-02

Opis projektu

Celem projektu jest zrozumienie charakteru interakcji wszystkich składników zmodyfikowanego systemu glebowego, w skład którego wchodzi roślina, gleba i jej mikrobiota. Wspomniana modyfikacja będzie polegać na wprowadzeniu do gleby m.in. składników odżywczych w postaci surowców wtórnych pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego. Plan badań przewiduje również modyfikację mikrobioty glebowej w pożyteczne mikroorganizmy o właściwościach stymulujących wzrost roślin lub posiadające naturalną zdolności do zwiększania wchłaniania składników pokarmowych z formy niedostępnej dla roślin. Projekt wyróżnia dwa scenariusze modyfikacji mikrobioty systemu glebowego, poprzez strategię ‘zakażenia’ roślin, gdzie wyróżniono następujące metody: (i) mikrobiologiczne zaprawianie nasion; (ii) zanurzanie korzeni sadzonek w zawiesinie; (iii) oprysk kwiatostanu zawiesiną i strategię inokulacji gleby, gdzie wyróżniono trzy postacie inokulum: (i) zawiesina drobnoustrojów; (ii) liofilizat mikrobiologiczny; (iii) mikroorganizmy immobilizowane.

Politechnika Wrocławska © 2025

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję