Wydział Chemiczny

Historyczne surogaty słodu w browarnictwie – badania wstępne

ncn.png

MINIATURA 8 nr umowy DEC-2024/08/X/HS3/00862

 

Tytuł projektu: Historyczne surogaty słodu w browarnictwie – badania wstępne

Kierownik projektu: dr inż. Mateusz Jackowski

Dofinansowanie: 30 382,00 PLN

Okres realizacji: od 2024-10-11 do 2025-10-10

Opis projektu: Historyczne surogaty słodu w browarnictwie – badania wstępne. Syntetyczny opis działania naukowego planowanego do realizacji. Browarnictwo XIX wieku, tak jak większość przemysłu, przeżywało rewolucję powoli przekształcając się z niewielkich manufaktur w potężne zakłady przemysłowe znane dzisiaj. Dobrym przykładem takiego przedsiębiorstwa jest browar w Tychach, który w połowie XIX wieku został zmodernizowany do poziomu nowoczesnego zakładu. Dodatkowo liczne ikoniczne browary zostały założone w dobie rewolucji przemysłowej, z których wypada wymienić takie jak Carlsberg, browar w Żywcu czy browar w Cieszynie. Potrzeba zwiększenia produkcji oraz jakości warzonego piwa skutkowały powstaniem licznych publikacji o tematyce browarniczej. Wśród podawanych sposobów produkcji piwa można było spotkać przepisy na klasyczne piwa jak i takie, które miały powstawać przy niedoborze surowców, głównie słodu. Niestety o tego typu piwach niewiele wiemy z punktu widzenia obecnej nauki o żywności gdyż dzisiaj nie ma potrzeby korzystania z zamienników słodu, w związku z czym celem proponowanych badań wstępnych będzie odtworzenie piw powstałych z wykorzystaniem surogatów słodu według XIX wiecznych receptur. Badania będą składały się z następujących etapów: 1. Przygotowanie surowców 2. Uwarzenie testowych warek piwa 3. Przebadanie powstałych produktów 4. Wykonanie testów konsumenckich.

Politechnika Wrocławska © 2025

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję