MINIATURA 8 nr umowy DEC-2024/08/X/HS3/00862
Tytuł projektu: Historyczne surogaty słodu w browarnictwie – badania wstępne
Kierownik projektu: dr inż. Mateusz Jackowski
Dofinansowanie: 30 382,00 PLN
Okres realizacji: od 2024-10-11 do 2025-10-10
Opis projektu: Historyczne surogaty słodu w browarnictwie – badania wstępne. Syntetyczny opis działania naukowego planowanego do realizacji. Browarnictwo XIX wieku, tak jak większość przemysłu, przeżywało rewolucję powoli przekształcając się z niewielkich manufaktur w potężne zakłady przemysłowe znane dzisiaj. Dobrym przykładem takiego przedsiębiorstwa jest browar w Tychach, który w połowie XIX wieku został zmodernizowany do poziomu nowoczesnego zakładu. Dodatkowo liczne ikoniczne browary zostały założone w dobie rewolucji przemysłowej, z których wypada wymienić takie jak Carlsberg, browar w Żywcu czy browar w Cieszynie. Potrzeba zwiększenia produkcji oraz jakości warzonego piwa skutkowały powstaniem licznych publikacji o tematyce browarniczej. Wśród podawanych sposobów produkcji piwa można było spotkać przepisy na klasyczne piwa jak i takie, które miały powstawać przy niedoborze surowców, głównie słodu. Niestety o tego typu piwach niewiele wiemy z punktu widzenia obecnej nauki o żywności gdyż dzisiaj nie ma potrzeby korzystania z zamienników słodu, w związku z czym celem proponowanych badań wstępnych będzie odtworzenie piw powstałych z wykorzystaniem surogatów słodu według XIX wiecznych receptur. Badania będą składały się z następujących etapów: 1. Przygotowanie surowców 2. Uwarzenie testowych warek piwa 3. Przebadanie powstałych produktów 4. Wykonanie testów konsumenckich.