Wydział Chemiczny

Procesy otrzymywania polianionów cukrowych z rodzimych odpadów rolniczych, włączające ekstrakcję wspomaganą ogrzewaniem Omowym w bezpiecznych środowiskowo rozpuszczalnikach.

ncn.png

OPUS 26 nr umowy UMO-2023/51/B/ST8/02851

 

Tytuł projektu: Procesy otrzymywania polianionów cukrowych z rodzimych odpadów rolniczych, włączające ekstrakcję wspomaganą ogrzewaniem Omowym w bezpiecznych środowiskowo rozpuszczalnikach.

Kierownik projektu: dr hab. inż. Izabela Pawlaczyk-Graja, prof. PWr

Dofinansowanie: 1 997 600,00 PLN

Okres realizacji: od 2024-10-01 do 2027-09-30

Opis projektu: Przewodnim celem projektu jest ocena wpływu parametrów procesu ekstrakcji na możliwość uzyskania polianionów cukrowych z rodzimych odpadów rolniczych, takich jak wysłodki buraczane, wytłoki z korzenia marchwi przemysłowej, makuch słonecznikowy czy makuch lniany. Stanowią one wciąż bardzo popularne w Polsce pozostałości przemysłu rolno-spożywczego, niestety zbyt słabo zagospodarowane, głównie jako dodatki do pasz, a wykazujące wysoki potencjał do otrzymywania wysokowartościowych chemikaliów specjalistycznych. Proces ekstrakcji wspomagany ogrzewaniem Omowym (ang. Ohmic Heating Assisted Extraction, OHAE), stosowany do ekstrakcji substancji z biomasy roślinnej, jest techniką nową, dotychczas słabo poznaną, rozwijaną przez naukowców na całym świecie. Co więcej, nikt nigdy nie próbował wykorzystać OHAE do ekstrakcji pektyn w bezpiecznych dla środowiska układach ekstrakcyjnych, takich jak naturalne rozpuszczalniki głęboko eutektyczne (ang. Natural Deep Eutectic Solvents, NADES). Istotą odkrytej nowej wiedzy będzie dobór odpowiednich warunków procesu, dostosowanych nie tylko do otrzymywanych pektyn naturalnych polielektorlitów (nPEs), ale także do rodzaju użytego surowca. Zaproponowana w projekcie koncepcja badawcza wskazuje na potrzebę określenia zależności pomiędzy doborem parametrów procesu ekstrakcji a właściwościami nPEs, zarówno pod względem ich struktury chemicznej, jak i właściwości fizycznych, determinujących w przyszłości ich potencjał użytkowy.

Politechnika Wrocławska © 2025

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję