Wydział Chemiczny

Innowacje procesowe i produktowe poprawiające jakość i stabilność nawozów na bazie saletrosiarczanu amonu

Nazwa zadania: Innowacje procesowe i produktowe poprawiające jakość i stabilność nawozów na bazie saletrosiarczanu amonu
Projekt finansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach Programu „Doktorat wdrożeniowy”, edycja VI.

Całkowita wartość zadania: 324 077,36 PLN
Dofinansowanie projektu: 324 077,36 PLN

Krótki opis zadania
Celem rozprawy doktorskiej będzie opracowanie sposobu modyfikacji technologii nawozów na bazie saletrosiarczanu amonu, a następnie wdrożenie go do produkcji, co przyczyni się do otrzymania nawozów typu Saletrosan o nowych funkcjonalnościach względem Saletrosanu 26. Nowy produkt będzie cechował się wyższą twardością granul, niższą ścieralnością i obniżoną tendencją do pylenia. Będzie to możliwe przez wprowadzenie do wnętrza granul magnezytu kalcynowanego lub innych dodatków w formie drobnego proszku. Dodatkowo do procesu wprowadzony zostanie kwas fosforowy (lub inne fosforany), mający przeciwdziałać wydzielaniu z nawozu gazowego amoniaku w wyniku procesów zachodzących wewnątrz granul. Główną korzyścią będzie poprawa ekonomiki procesu produkcyjnego i optymalizacja składu. Nowością będzie wprowadzenie dodatków wewnętrznych, innych niż dotychczas stosowane oraz zbadanie i opisanie wpływu stosowanych dodatków na strukturę krystalograficzną nawozu.
Projekt realizowany jest przez Politechnikę Wrocławską i Grupę Azoty S.A.
Termin realizacji: 01.10.2022 – 31.10.2026
Kierownik projektu/ promotor naukowy: Katarzyna Chojnacka, prof., profesor

znaki_strona_www1.png

Politechnika Wrocławska © 2024

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję