dr inż. Marta Tsirigotis-Maniecka
Email: marta.tsirigotis@pwr.edu.pl
Jednostka: Wydział Chemiczny » Katedra Inżynierii i Technologii Procesów Chemicznych
Wybrzeże Wyspiańskiego 29, Wrocław
bud. A-2, pok. 129
tel. 71 320 3849
Konsultacje
- środa godz. 9.00 - 11.00
- czwartek godz. 11.30 - 13.30
Zainteresowania naukowe
- Enkapsulacja produktów naturalnych w biodegradowalnych mikroukładach polimerowych (mikrosferach i mikrokapsułach), w celu zwiększenia ich możliwości aplikacyjnych; charakterystyka mikronośników pod względem fizykochemicznym (obrazowanie, stabilność, ocena właściwości koloidalnych, badanie kinetyki uwalniania cargo) oraz biologicznym, w tym również w układach in vitro; pozyskiwanie oraz charakterystyka chemiczna i biologiczna nowych produktów naturalnych o potencjale spożywczym lub farmaceutycznym.
Najważniejsze publikacje z ostatnich lat
2018
- Tsirigotis-Maniecka M., L. Szyk-Waeszyńska, A. Michna, P. Warszyński, Wilk K. A., 2018, Colloidal characteristics and functionality of rationally designed esculin-loaded hydrogel microcapsules, Journal of Colloid and Interface Science, 530:444-458, IF=5,091.
2017
- Tsirigotis-Maniecka M., Gancarz R., Wilk K. A., 2017, Polysaccharide hydrogel particles for enhanced delivery of hesperidin: fabrication, characterization and in vitro evaluation, Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 532:48-56, IF=2,714.
- Tsirigotis-Maniecka M., Lamch Ł., Chojnacka I., Gancarz R., Wilk K. A., 2017, Microencapsulation of hesperidin in polyelectrolyte complex microbeads: Physico-chemical evaluation and release behavior, Journal of Food Engineering, 214:104-116, IF=3,099.
2016
- Tsirigotis-Maniecka M., Gancarz R., Wilk K. A., 2016, Preparation and characterization of sodium alginate/chitosan microparticles containing esculin, Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 510:22-32, IF=2,858.
2013
- Pawlaczyk-Graja I., Tsirigotis-Maniecka M., Capek P., Matulová M., Sasinková V., Dąbrowski P., Witkiewicz W., Gancarz R., 2013, Effects of extraction condition on structural features and anticoagulant activity of F. vesca L. conjugates, Carbohydrate Polymers 92 (1):741-750, IF=3,916.