Logowanie

 

Wydział Chemiczny

dr hab. inż. Maja Wełna

Email: maja.welna@pwr.edu.pl

Jednostka: Wydział Chemiczny » Katedra Chemii Analitycznej i Metalurgii Chemicznej

ul. M. Smoluchowskiego 23, Wrocław
bud. A-3, pok. 215
tel. 71 320 3232

Zainteresowania naukowe

  • Technika chemicznego generowania par (CVG); generowanie wodorków (HG) w połączeniu z detekcją metodami spektrometrycznymi; układy wprowadzania próbek w atomowej spektrometrii do oznaczeń pierwiastków tworzących i nie tworzących lotne wodorki; nie-chromatograficzna specjacja i frakcjonowanie As z wykorzystaniem techniki HG; problematyka As w ryżu i produktach ryżowych (opracowanie procedur przygotowanie próbek do oznaczeń i specjacji As).

Najważniejsze publikacje z ostatnich lat

2017

  • Welna M., Pohl P., Potential of the hydride generation technique coupled to inductively coupled plasma optical emission spectrometry for non-chromatographic speciation. Journal of Analytical Atomic spectrometry. vol. 32, s. 1766-1779.
  • Welna M., Szymczycha-Madeja A., Pohl P., Critical evaluation of strategies for single and simultaneous determinations of As, Bi, Sb and Se by hydride generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry. Talanta. vol. 167, s. 217-226.
  • Welna M., Szymczycha-Madeja A., Pohl P., Improvement in the single and simultaneous generation of As, Bi, Sb and Se hydrides using a vapor generation accessory (VGA) coupled to axially viewed inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES). Analytical Methods. vol. 9, s. 871-880. 

2016

  • Szymczycha-Madeja A., Welna M., Pohl P., Comparison of different alternative sample preparation procedures of tea infusions prior to their multi-element analysis by FAAS and ICP OES. Food Analytical Methods. vol. 9, s. 1398-1411.
  • Szymczycha-Madeja A., Pohl P., Welna M., Stelmach E., Jedryczko D., The evaluation of the suitability of different alternative sample preparation procedures prior to the multielemental analysis of brews of ground roasted and instant coffees by FAAS and ICP OES. Food Research International. vol. 89, s. 958-966. 

Publikacje w bazie DONA

Politechnika Wrocławska © 2024

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję