Logowanie

 

Wydział Chemiczny

Rozwiązania w zakresie ograniczania emisji gazów cieplarnianych dla mieszanych systemów rolniczych w różnych strefach klimatycznych Europy

mera_net.png

Tytuł projektu Rozwiązania w zakresie ograniczania emisji gazów cieplarnianych dla mieszanych systemów rolniczych w różnych strefach klimatycznych Europy

Dofinsowanie: 1 604 505,00 PLN

Kierownik projektu: prof. dr hab. inż. Katarzyna Chojnacka

Okres realizacji: od 2022-01-31 do 2024-11-30

Opis projektu

Projekt Solution4Farming (S4F), jest międzynarodowym projektem realizowanym przez komplementarne Konsorcjum składające się z 5 podmiotów z 4 krajów: Beia Consult International (Rumunia) – lider, University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest (Rumunia) Universidad Politécnica de Cartagena (Hiszpania), Kajaani University of Applied Sciences (Finlandia). Celem projektu jest dostarczenie rozwiązań w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych dla mieszanych systemów rolniczych w różnych regionach klimatycznych Europy przy jednoczesnym zwiększeniu cyrkularności materiałów i energii. W tym celu zaplanowane zostało: (I) systematyczne identyfikowanie synergii i komplementarności z innymi sektorami dla mieszanej produkcji roślinnej i zwierzęcej, (II) identyfikowanie najbardziej odpowiednich rozwiązań dla każdego obszaru klimatycznego w celu zwiększenia okrągłości w mieszanym gospodarstwie rolnym, (III) opracowanie narzędzi ICT w celu zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, (IV) testowanie i walidacja rozwiązań projektowych, (V) ocena efektywności rozwiązań projektowych w oparciu o podejście LCA, (VI) zapewnienie upowszechniania, komunikacji i kanału do wykorzystania wyników. Opracowane rozwiązania pozwolą na ograniczenie stosowania nawozów sztucznych i ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. Odpady z produkcji rolnej i zwierzęcej powodują wysokie emisje amoniaku i metanu, których można uniknąć poprzez wykorzystanie odpadów do produkcji nowych nawozów płynnych i stałych, które mogą być stosowane lokalnie. Opracowane zostaną dwie grupy nawozów: stałe (na bazie osadów ściekowych) i płynne (na bazie odpadów pofermentacyjnych). Jako źródło składników pokarmowych badane produkty uboczne z produkcji roślinnej oraz odchody zwierząt (trzody chlewnej i bydła). Surowce będą poddane fermentacji beztlenowej w instalacji pilotażowej wzbogaconej o rozwiązania ICT. Integracja z metodą fermentacji beztlenowej zwiększy cyrkularność odpadów rolniczych i zmniejszy emisję gazów cieplarnianych. Nowe produkty nawozowe zostaną przetestowane w 2 sezonowych badaniach polowych na pszenicy i kukurydzy i/lub roślinach wysokobiałkowych, np. soi, bobik. Badana będzie również możliwość biofortyfikacji roślin oraz produktów zwierzęcych. Przedstawiony proces stanowi rozwiązanie bezodpadowe z zamknięciem łańcucha przepływu składników.

Politechnika Wrocławska © 2024

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję