dr hab. inż. Anna Szymczycha-Madeja
Email: anna.szymczycha-madeja@pwr.edu.pl
Jednostka: Wydział Chemiczny » Katedra Chemii Analitycznej i Metalurgii Chemicznej
ul. M. Smoluchowskiego 23, Wrocław
bud. A-3, pok. 215
tel. 71 320 3232
Zainteresowania naukowe
- Analiza śladowa, specjacyjna i frakcjonowana pierwiastków w żywności; analiza pierwiastkowa żywności - opracowanie i walidacja nowych procedur; zastosowanie metod ekstrakcyjnych w przygotowaniu próbek żywności do pomiaru metodami spektrometrii atomowej; układy wprowadzania próbek w atomowej spektrometrii do oznaczeń pierwiastków tworzących i nie tworzących lotne wodorki; biodostępność pierwiastków z żywności; aktywność przeciwutleniająca żywności.
Najważniejsze publikacje z ostatnich lat
2017
- Szymczycha-Madeja A., Rapid method of elements determination in rye crispbread by ICP OES. Arabian Journal of Chemistry. vol. 10, s. S3913-S3919.
- Welna M., Szymczycha-Madeja A., Pohl P., Critical evaluation of strategies for single and simultaneous determinations of As, Bi, Sb and Se by hydride generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry. Talanta. vol. 167, s. 217-226.
- Welna M., Szymczycha-Madeja A., Pohl P., Improvement in the single and simultaneous generation of As, Bi, Sb and Se hydrides using a vapor generation accessory (VGA) coupled to axially viewed inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES). Analytical Methods. vol. 9, s. 871-880.
2016
- Szymczycha-Madeja A., Welna M., Pohl P., Comparison of different alternative sample preparation procedures of tea infusions prior to their multi-element analysis by FAAS and ICP OES. Food Analytical Methods. vol. 9, s. 1398-1411.
- Szymczycha-Madeja A., Pohl P., Welna M., Stelmach E., Jedryczko D., The evaluation of the suitability of different alternative sample preparation procedures prior to the multielemental analysis of brews of ground roasted and instant coffees by FAAS and ICP OES. Food Research International. vol. 89, s. 958-966.